Skip to the content

125 år siden Akres fødsel

I dag, 19. mai, er det 125 år siden Ottar E. Akre ble født. (Arkivfoto)

I dag, 19. mai, er det 125 år siden den kjente trekkspilleren, komponisten og pedagogen Ottar E. Akre ble født i Ytre Rendal. Han døde 29. oktober 1992 i Oslo.

Akre hadde flere orkestre, og han var en hyppig gjest i rikskringkastingen. Han utga også flere plater sammen med blant andre Jens Book-Jenssen. Vi nevner også at han i 1945 grunnla Oslo Trekkspillklubb. Der var han dirigent fram til 1975.

Han begynte å spille trekkspill tidlig i barneårene. Men før han satset for fullt på musikken, var han innom flere yrker, blant annet som rallar, kinomaskinist og elektroingeniør.  Vi tar også med at han bodde noen år på 1920-tallet i USA.

I tillegg til at Akre selv var en meget dyktig utøver, var han også lærer for flere som etter hvert ble blant landets fremste trekkspillere, for eksempel Toralf Tollefsen, Oddvar Nygaard, Rolf Syversen, Alf Blyverket, Arnt Haugen og Arnstein Johansen.

Hvert år siden 1990 har det under NM på trekkspill vært utdeling av stipend fra Ottar E. Akres legat til unge og talentfulle utøvere.  

Om skribenten

Per Jørund Grøthe

Per Jørund Grøthe