Skip to the content

Moss var stedet torsdag kveld

Danske Mette Kathrine Jensen Stærk, svenske Markus Räsänen, norske Ronny Kjøsen og finske Janeta Österberg utgjør ensemblet Folkaccordion. I kveld spilte de i Moss. (Foto: Per Jørund Grøthe).
Danske Mette Kathrine Jensen Stærk, svenske Markus Räsänen, norske Ronny Kjøsen og finske Janeta Österberg utgjør ensemblet Folkaccordion. I kveld spilte de i Moss. (Foto: Per Jørund Grøthe).

Røed gård i Moss var et bra sted å være torsdag kveld. Der ble det nemlig invitert til intet mindre enn konsert, workshop og trekkspillbattle. Og en viktig årsak til dette tiltaket var ifølge initiativtaker Otto Kiss i Moss Spellemannskompani og Moss kulturskole rett og slett et ønske om å feire at samfunnet har åpnet igjen etter koronapandemien.

Under konserten var det Folkaccordion det dreide seg om. Dette ensemblet består av de fire trekkspillerne Janeta Österberg fra Finland, Mette Kathrine Jensen Stærk fra Danmark, Markus Räsänen fra Sverige  og Ronny Kjøsen fra Norge. De bød på en musikalsk rundreise i de nordiske landene. Vi fikk høre hele kvartetten i samspill, det var solistinnslag, og det var duoer.  Og de dyktige musikerne var innom flere typer musikk. Det ble blant annet pols fra Røros, dansk folkemusikk fra 1700-tallet, dansk reel, polska fra Sverige, menuett fra Østerbotten i Finland, en brudemarsj og en hel del annet. Videre var dette musikk med god takt. Derfor var det ikke til å unngå at taktfoten også gikk hos flere av publikummerne gjennom konserten.  I tillegg fikk tilhørerne servert informasjon om musikken og muntre kommentarer mellom noen av låtene. 

Alle de fire utøverne driver profesjonelt med folkemusikk på trekkspill. Og dette skjer i «mer eller mindre tradisjonell stil», som det het i forhåndsomtalen av gruppa. De har alle markert seg i ulike sammenhenger med sine instrumenter, og de har tidligere turnert i både inn- og utland.

Fredag spiller de på Riksscenen i Oslo. Ellers er det ifølge Ronny Kjøsen for øyeblikket ikke konkrete planer om noen turne for Folkaccordion, men det er visstnok ikke umulig at det kan bli turnevirksomhet til neste år.  

I forkant av konserten i Moss hadde 3kkspilltroll demonstrasjon av ulike instrumenter. Og de hadde alliert seg med fire dyktige utøvere, nemlig Ronny Kjøsen fra Gåsbakken i Trøndelag, Erlend Enger fra Ringerike Trekkspillorkester og Pål Solberg og Yngvar Strøm fra Halden Trekkspillklubb.  De viste fram og spilte på flere av instrumentene som trekkspillforhandleren hadde med seg til Moss. Publikumsmessig viste torsdagskvelden seg for øvrig å være litt vanskelig. Derfor kom det dessverre ikke så mange tilhørere som disse musikerne og denne musikken fortjente.

Flere bilder og mer om konserten kommer i mai-nummeret av Trekkspillnytt. 

Om skribenten

Per Jørund Grøthe

Per Jørund Grøthe