Skip to the content

Nytt opplag av boka om Slobrua

Knut Bergerud og Bernt Olav Neskvern har skrevet boka om Slobrua.
Knut Bergerud og Bernt Olav Neskvern har skrevet boka om Slobrua.

Hvor har det vært trekkspilltreff hvert år i 21 år med opptil 10.000 besøkende i året? Hvor har 800 band/artister spilt 2.000 konserter? Hvor har Jahn Teigen opptrådt 24 ganger? Hvor ligger et av landets eldste fornøyelsesparker, bygd på tuftene av en country-landsby med 100.000 besøkende på en sesong? Hvilket sted har avisa Glåmdalen skrevet ca. 1.500 artikler om? NRK har også hatt sending fra stedet. Svaret på alt dette er Slobrua, utenfor Skarnes.

I  2020  ble boka om Slobrua lansert. Anleggene rundt vegkroa ble offisielt åpnet i 1970.  Bernt Olav Neskvern har med god assistanse av Knut Bergerud skrevet ned stedets 50 års historie i en bok på 288 sider.

Boka ble godt mottatt og utsolgt, og nå kommer et nytt opplag. Da Slobrua Gjestegård ble åpnet som Morkens Kro i 1970, var dette Norges største veganlegg med kafeteria og overnatting. I parken bak kroa holdt Dawson City til i noen år. Ellers har det både vært dyrepark, tivoli, lekeland, badeland, konserter og mye moro. Lenge før både Tusenfryd, Bø i Sommerland og Kongeparken ble etablert.

Slobrua var blant de «hotteste» insteder på Østlandet. Med stor satsning innen musikk. De første årene var det diskotek på onsdag, progressiv rock på fredag, danseband på lørdag og gammeldans på søndag. Blant annet har Jahn Teigen opptrådt 24 ganger her, Ole Ivars spilt 25 ganger og Åge Aleksandersen 14 ganger. Også internasjonale artister som Smokie og Johnny Logan har opptrådt.

Slobrua har vært en kulturbærer i regionen i over 50 år. Tenk på alle de som har vært innom i løpet av 50 år, det er ikke få. Her var det treffsted for odølinger, solunger, folk fra Vinger og Eidskog, nesbuer og øvrige fra Romerike og også fra Hamar, Oslo og Sverige. Slobrua nådde langt utover regionens grenser. For i tillegg til ca. 1.500 artikler i Glåmdalen har det vært minst like mange artikler til sammen i aviser som Aftenposten, VG, Dagbladet, Arbeiderbladet, Vårt Land, Østlendingen og Arvika Nyheter.

Men noen dans på roser har det ikke alltid vært. Selv om det har vært mye fest og moro, så har det også vært fem konkurser.

– Denne historien synes vi det var verdt å skrive ned, sier Knut Bergerud og Bernt Olav Neskvern.

 

Om skribenten

Trekkspillforbundet