Skip to the content

Ta turen innom Akre-utstillingen i Øvre Rendal!

Ottar Johansen og Jon Faukstad var blant de medvirkende under utstillingsåpningen i juni. (Foto: Jens Nygård)
Ottar Johansen og Jon Faukstad var blant de medvirkende under utstillingsåpningen i juni. (Foto: Jens Nygård)

Kjører du gjennom Østerdalen i sommer, anbefales en tur innom Rendalstunet i Øvre Rendal. I juni åpnet nemlig ei ny utstilling om den kjente trekkspilleren og pedagogen Ottar E. Akre ved Rendalstunet i Øvre Rendal.

Ved utstillingsåpningen var det blant annet foredrag ved Jon Faukstad og musikalske innslag ved Håvard Svendsrud (bildet under), Ottar Johansen og Faukstad. Mens Maren Kværness Halberg fortalte om arbeidet med utstillingen. Den formelle åpningen var ved Per Ivar Strømsmoen, kultursjef i Rendalen. Mange publikummere kom til arrangementet. 

Ottar E. Akre bodde mange år i Oslo, men han ble født i Rendalen i 1896. Og etter et langt liv i musikken ga han musikksamlinga si til hjemkommunen.

Utstillingen ligger i den gamle skolebygningen, som ligger ved siden av Bull-museet, i den gamle prestegården i bygda og barndomshjemmet til folkelivsskildreren Jacob B. Bull.

Stopper man ved Rendalstunet, får man bli med på ei reise gjennom Akres liv og virke. Utstillingen viser også blant annet hvordan trekkspillet var instrumentet for ulike anledninger og sjangere. Videre er det gjennom Alfred Moen og orkesteret Familien Moen fra nabobygda Tolga mulig å bli kjent med habile musikere som representerte dansemusikken på bygdene.

Akre hadde mange trekkspillelever, og flere av dem ble blant landets fremste utøvere på instrumentet. Akre og hans trio (bildet under) hadde spilleoppdrag på Oslo-restauranter, de var på turneer, spilte i radio og ga også ut mange grammofonplater. På den måten nådde de ut til et stort publikum.  Mange kjenner ham også som musikalsk leder i Oslo Trekkspillklubb gjennom mange år.

Vi nevner ellers at Rendalen er ei bygd med rike musikktradisjoner. Utstillingen ved Rendalstunet har også en presentasjon av åtte rendøler som har musikken som levevei: Bente Illevold, Birger Mistereggen, Guren Hagen, Norunn Illevold Giske, Tore Halvorsen, Tove Hagen og Sigurd Hole. (Foto: Jens Nygård og Ingunn Løvold)

  

Om skribenten

Per Jørund Grøthe

Per Jørund Grøthe