Skip to the content

Nygaardfestivalen på Rudi gard åpnet med Jon Faukstad

Konsert med Jon Faukstad under Nygaardfestivalen på Rudi gard. (Foto: Per J. Grøthe)
Konsert med Jon Faukstad under Nygaardfestivalen på Rudi gard. (Foto: Per J. Grøthe)

I helga går Nygaardfestivalen på Rudi gard i Sør-Fron i Gudbrandsdalen. Det var åpning i går kveld med konserten «Døl med trekkspel i høgsetet» med Jon Faukstad (79).  Det var også overrekkelse av æresmedlemskap i NTL til Faukstad og dansespilling.

Faukstad var 14 år da han begynte å spille til dans. Etter hvert spilte han også sammen med felespillere, inspirert av blant andre Oddvar Nygaard og hans kvartett. Han har utdannelse fra Universitetet i Oslo og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. I Danmark studerte han under Mogens Ellegaard.

Jon Faukstad  ledet trekkspillutdanningen ved Norges musikkhøgskole i Oslo i 40 år. I tillegg har han i hele sitt yrkesaktive liv selv vært en aktiv utøver, både her til lands og i utlandet.   

På Rudi gard bød han på musikk over et bredt spekter, og han bandt det hele sammen med historier og fakta om de ulike komponistene. Han åpnet med «Pål på haugen» av Harald Henschien, en fantasi over «Pål sine høner». Deretter ble det to satser fra Holberg-suiten av Grieg. Videre er Toralf Tollefsen et sentralt navn i trekkspillhistorien, og Faukstad bød på «Tømmerhuggerdans» og «Skijump». Sistnevnte komposisjon ble forresten skrevet av Tollefsen i forbindelse med OL i Oslo i 1952. Pietro Frosini er også et kjent komponistnavn for trekkspillere. Her fikk vi høre «Olive Blossoms». Nikolai Chaikin var en av Sovjetunionens mest berømte komponister for trekkspill. Faukstad spilte hans «Lyrisk vals». På Nygaardfestivalen er det også naturlig å ha med musikk av Oddvar Nygaard. Her fikk vi høre «Nordlysnatt», forresten tilegnet Arnstein Johansen.  Til slutt ble det to Scarlatti-sonater, «Skumring» og «Mon Coco» av Hjalmar Moen,  og «Jølstrabrura» av Anders Viker.

Etter konserten overrakte leder Odd Arne Halaas i Norske Trekkspilleres Landsforbund æresmedlemskap i forbundet til Faukstad (nederste bilde). Han kom blant annet inn på at Faukstad har bygd bru mellom tradisjonsmusikk og kunstmusikk, og at han har inspirert flere generasjoner trekkspillere. Videre sa Halaas at Jon Faukstad har satt varige spor etter seg både som utøver og lærer ved Norges musikkhøgskole, styrket trekkspillets omdømme og blitt en viktig kulturformidler av norsk musikk både nasjonalt og internasjonalt. Hans dedikasjon har gått langt utover det forventede, og er et lysende eksempel for andre.

Festivalen fortsetter i dag og i morgen med variert og interessant innhold, blant annet konserter, dans og trivelig sosialt samvær. På programmet står blant andre Toradertrioen fra Hallingdal, som har 50-årsjubileum. En rød tråd gjennom helgas program er Oddvar Nygaard og hans musikk. Nygaard var fra Sør-Fron, og med sin kvartett var han en stilskaper og døråpner for gammeldans i bygd og by.

 

Om skribenten

Per Jørund Grøthe

Per Jørund Grøthe