Skip to the content

Drømmestipend: Vil gjøre trekkspill og gammeldans kult igjen!

Emma Sandseter-Selen er en av årets drømmestipendvinnere. (Foto: Per J. Grøthe)
Emma Sandseter-Selen er en av årets drømmestipendvinnere. (Foto: Per J. Grøthe)

50 unge fra hele landet får 30.000 kroner hver i drømmestipend. Snart 20 år gamle Emma Sandseter-Selen fra Sela i Steinkjer kommune er en av disse.  Drømmestipendet er et samarbeidsprosjekt mellom Norske Tipping og Norsk kulturskoleråd. 

Hun begynte å spille trekkspill da hun gikk i tredje klasse. Etter ei stund fikk hun begynne i Malm Trekkspillklubb, og dette forteller hun har vært til stor inspirasjon fra dag én.

- Derfra vokste virkelig interessen for gammeldans, og de senere årene interessen for folkemusikk. Jeg husker at det var litt vanskelig å stå opp foran medelevene mine å si at det var gammeldans og trekkspill jeg virkelig brenner for og synes er gøy. Men etter hvert så fant jeg ut at det var bedre å stå frem å være annerledes, enn å skulle spille musikk jeg ikke likte, eller - i verste fall - slutte med trekkspill! forteller den dyktige musikeren. 

Hun er en positiv bidragsyter til trekkspill- og gammeldansmiljøet. Nå er hun inne i sitt første år som student ved Ole Bull akademiet på Voss. Der tar hun en bachelor i utøvende tradisjonsmusikk/folkemusikk.

- Her treffer jeg folk med samme interesse, der både lærerne og studentene virkelig brenner for det de driver med! Det synes jeg er helt fantastisk! Sammen med Malm Trekkspillklubb har jeg også fått oppleve mye, blant annet NM på trekkspill (hvor vi har vunnet flere gullmedaljer), men også andre festivaler og arrangementer. Jeg har ved flere ulike anledninger fått hentet erfaring som solist på diverse oppdrag, men også stilt i soloklasser - både på NM og under Landsfestivalen i gammeldansmusikk. Samholdet og miljøet i trekkspillklubben og med lærerne mine har spilt en utrolig viktig rolle for min videreutvikling og dyrking av den interessen jeg har i dag! forteller hun. 

Når man søker om å få Drømmestipendet, skal man beskrive en drøm man har. Ikke uventet har Emmas drøm noe å gjøre med trekkspill og gammeldans. 

- Min største drøm er å kunne gjøre trekkspill og gammeldans kult igjen! Jeg ønsker å øke interessen blant unge og voksne og skape et enda større og levende miljø. Den beste måten å bidra til dette på, er ved rekruttering og undervisning - noe jeg virkelig brenner for! Det å spille trekkspill og like gammeldans/folkemusikk skal ikke bli sett ned på! I tillegg drømmer jeg om å få gitt ut et notehefte/CD med lokale slåtter fra Trøndelag; både solo trekkspill, men også i samspill med blant annet fele. Her vil jeg bringe ukjente slåtter og melodier, som folk flest aldri har hørt før, frem i lyset! Derfra har jeg som mål om å bruke disse melodiene, og spille de på konserter og turneproduksjoner. Jeg som folkemusiker ser på dette som en av mine oppgaver; det å videreføre musikken til kommende generasjoner. Hvis ingen andre gjør denne jobben kan mye gå tapt! Samtidig så ønsker jeg også å utvide sjangerbredden min og ta timer hos noen klassiske trekkspillpedagoger for å lære ordentlig klassisk musikk på trekkspill/akkordeon, og utvikle videre mine tekniske ferdigheter på instrumentet. Jeg har også lyst til å lære mer om jazz og improvisasjon, i tillegg til folkemusikk og klassisk. Dette vil til sammen gi meg den kompetansen jeg tenker er viktig hvis jeg skal bli en god og allsidig musiker, trekkspillpedagog og musikklærer. Jeg brenner virkelig for gammeldansen og folkemusikken og ønsker at flere skal få øynene opp for denne fantastiske sjangeren! Trekkspill og gammeldans til folket! fortalte hun i sin søknad. 

Vi gratulerer Emma med stipendet! 

 

Om skribenten

Per Jørund Grøthe

Per Jørund Grøthe