Skip to the content

Trekkspillnytts februarnummer er ute!

Februarutgaven av Trekkspillnytt er snart ute hos alle medlemmer i NTL. I dette nummeret er det den dyktige og kritikerroste 24-årige musikeren Daniela Reyes fra Asker som det er bilde av på forsiden. Vår medarbeider Ragnhild Nomeland Willoch har møtt henne for en prat.

Videre er det reportasje fra Spellmannstreff på Stiklestad i Trøndelag. Her var 35 ulike konstellasjoner og orkestre og en hel del publikummere samlet i januar. Det var meget vellykket. Arrangøren snakker om rekordartet oppslutning, og alt fra barn til godt voksne var til stede. 

Videre er det forhåndsomtaler av årets NM på Storefjell. Der skriver vi om blant andre Storm Duo, P. A. Røstads orkester, Dølalæte og topputøveren Alexander Hrustevich fra Ukraina. Alle disse kan oppleves under NM-arrangementet, sammen med konkurransedeltakere i alle aldre. Det blir et flott arrangement, uansett om man kommer med eller uten trekkspill. Det passer også for familier. Og denne gang blir det også dansekurs på Storefjell. De dyktige instruktørene og danserne Martin Myhr og Randi Torgersen stiller og holder kurs for de som tar turen til hotellet på Golsfjellet.

Ellers har vi også vært på besøk hos gladgutten og trekkspillentusiasten Gunnar GP Pedersen (68). Vi har møtt ham hjemme på Åros utenfor Drammen. Han gir oss et innblikk i en innholdsrik karriere. En annen som blir portrettert i denne utgaven av Trekkspillnytt, er den dyktige utøveren Bjørn-Petter Tøsse (28). Han er opprinnelig fra Fræna i Møre og Romsdal, men har nå bosatt seg i Holmestrand i Vestfold. Der jobber han som lyd- og lystekniker i kommunens kulturhus. I tillegg reiser han land og strand rundt og spiller, både alene og i ulike orkestre og grupper.

Videre omtaler vi Folkelarmprisen, som denne gang gikk til blant andre Over Stok og Steen og Håvard Svendsrud. Og de dyktige utøverne i Moss har hatt nyttårskonsert. 

Enkelte kommunale kulturskoler tar også imot voksne elever. Det er Victor Pedersen (78) et eksempel på. Sist høst begynte han nemlig som elev hos Kjell Ivar Iddeland ved Farsund kulturskole. Der spiller han sammen med blant andre medeleven Matheo Haraldstad (9).

Ellers har vi med faste spalter som Trekkspillkalenderen, rebus, Youtrekkspel, jubilantoversikt, oversikt over støtteordninger for NTLs medlemmer, plateomtaler og ikke minst annonser for leverandører av instrumenter og utstyr. I Notebolken trykker vi denne gang «Bajantango» av Anders Grøthe i et arrangement for tre trekkspill og gitar/bass/trekkspillbass.

Av og til kan man lure på hvordan profesjonelle utøvere øver. Medarbeider Rune Larsen har snakket med Stian Carstensen, Håvard Svendsrud og Kristina Farstad Bjørdal i den forbindelse, og de forteller litt om hvordan de jobber.  

Det er ikke uvanlig å ha litt sceneskrekk, i hvert fall hvis man ikke er så veldig vant med å opptre. I dette bladet kommer Arild Hoksnes med noen råd om hvordan man kan føle seg tryggere på en scene. Hoksnes har de siste ti åra undervist på folkemusikklinja på Ole Bull-akademiet på Voss om nettopp det å opptre på en scene.

Ikke medlem i NTL? Meld deg inn her.

Om skribenten

Per Jørund Grøthe

Per Jørund Grøthe