Skip to the content

Karl Henning Lundby med soloinnspilling

Karl Henning Lundby har spilt inn åtte av sine solostykker for trekkspill/akkordeon. Her er han avbildet med et Zero Sette-instrument, men innspillingen gjorde han på sitt russiske Jupiter. (Foto: Privat)
Karl Henning Lundby har spilt inn åtte av sine solostykker for trekkspill/akkordeon. Her er han avbildet med et Zero Sette-instrument, men innspillingen gjorde han på sitt russiske Jupiter. (Foto: Privat)

«Accordion Brilliant» heter et nytt soloalbum. Det er trekkspilleren og komponisten Karl Henning Lundby (60) fra Ridabu ved Hamar som er mester for musikken, og det er han som spiller.

– Forlaget Norsk Noteservice spurte om jeg ville gjøre en innspilling av musikk jeg har laget selv, og dette gjorde jeg i studioet til Henning Ramseth på Hamar i desember i fjor, forteller Lundby.

På plata er det blitt plass til åtte komposisjoner, og da er det alt fra stemningsfull og rolig musikk til musikk hvor det er allegro hele tiden. Tre av låtene er for trekkspill med melodibass, og det er fem som er skrevet for standardbass. Det er «Vivo», «Brilliante», «Kafe med parfyme og tobakk», «Poem», «Concerto di tango», «Musikk til den lyse årstid», «Waltz Amoroso» og «Lysning i skogen». Den effektive spilletiden er på 23 minutter. Musikken er tilgjengelig på blant annet Spotify og Youtube. 

Lundby studerte komposisjon med Bjørn Bolstad Skjelbred i ti år fra 2008 til 2018, og han reiste jevnlig med toget til Oslo. I dag komponerer han mye. I løpet av en tiårsperiode har han laget 160-170 komposisjoner for trekkspill med melodibass og med standardbass. Men han har også laget musikk for andre instrumenter, blant annet for Vertavokvartetten, og han har satt musikk til flere av diktene til Ove Røsbak.

Karl Henning Lundby har også lang erfaring som trekkspillutøver, og han kjenner derfor instrumentet godt. Han begynte å spille trekkspill da han var åtte år hos Ragnvald Weddegjerde. Fra han var 13 til han var 20 fikk han undervisning hos Anders Grøthe, som også var trekkspill- og akkordeon-læreren hans da han var elev på musikklinjen på Rud videregående skole. I 1980 vant han eldste solistklasse under Landsfestivalen for trekkspill i Trondheim, altså det som senere fikk navnet NM på trekkspill. I 1982 (Hamburg) og 1983 (Linz) deltok han også i verdensmesterskapet for trekkspill. Fra 1983 til 1985 studerte han trekkspill på Gnessin-instituttet i Moskva med Vitallj Montján som lærer. Han hadde også timer med Friedrich Lips.

Lenke til plata på Spotify. 

 

Om skribenten

Per Jørund Grøthe

Per Jørund Grøthe