– Umulig å fatte seg i korthet om Sven Nyhus

– Det går ikke an å fatte seg i korthet når man skal beskrive hvor mye han har betydd for musikkmiljøet og folkemusikkmiljøet spesielt, sier Jon Faukstad når vi ber ham om en kommentar til at folkemusikkprofessoren, musikeren og komponisten Sven Nyhus nå er død, nær 91 år gammel. Han døde i går, 20. mai.
Faukstad forteller at han og Nyhus hadde et langt og godt vennskap. Nyhus jobbet som konservator ved Norsk Folkemusikksamling tidlig på 1970-tallet. Der fikk han i oppgave av professor Olav Gurvin å fullføre det norske hardingfeleverket. De som drev på med dette, var enten døde eller hadde ikke mulighet til å fortsette av andre årsaker. I denne perioden drev Faukstad på med hovedoppgaven sin om enraderen i norsk folkemusikk. Derfor hadde de mye å snakke om. Det var forresten også Nyhus som bidro til at Faukstad fikk utgitt oppgaven sin på Universitetsforlaget. Etter hvert ble de også gode kolleger på Norges musikkhøgskole, der Nyhus var Musikkhøgskolens første professor i folkemusikk. Videre jobbet de en hel del sammen i NRK. I tillegg til at Nyhus var en svært dyktig fagperson, forteller Faukstad at han var ryddig på alle mulige måter. For eksempel var det sjelden noe overflødig å finne på kontorpulten hans.
Falkberget oppfordret ham
til å satse på musikken
I dag er det ikke så vanlig at det blir laget festskrift som en lykkeønskning til en respektert akademiker. Men til 80-årsdagen til Nyhus i 2012 ble det laget et slikt. I dette var det tekster av flere, og ikke bare av folk fra musikkmiljøet. Blant annet var det med en tekst av den kjente forfatteren Johan Falkberget, som oppdaget og fattet interesse for den talentfulle og unge sambygdingen fra Glåmos. Falkberget oppfordret Nyhus til å utvikle de musikalske evnene videre.
Mange kjenner Nyhus for valsen «Bergrosa». Men han drev med mye mer. I mange år var han også orkestermusiker, blant annet i Oslo Filharmoniske Orkester. Videre var Sven Nyhus kvartett svært populær. Den ble startet i 1969, og de reiste rundt og opptrådte i flere tiår. De ga også ut tolv plater og vant to Spellemann-priser, og de sto for både tradisjon og nyskaping i folkemusikkmiljøet. Nyhus samlet og ga ut mye musikk. I ti år var han også sjef for folkemusikkavdelingen i NRK.
– Oppveksten på Glåmos viktig
Sven Nyhus ble født 21. mai 1932, og han vokste opp i en familie hvor musikken sto sterkt. Blant andre hans bestefar, far og søsken var aktive musikere.
– Oppveksten og miljøet i rørosdistriktet hadde mye å si for meg musikalsk. Jeg lærte mye av gamle spellmenn. I tillegg var det også lærerikt å få spille og opptre selv, fortalte han til oss da vi intervjuet ham for avisa Arbeidets Rett i anledning hans 80-årsdag.
– Det var ingen over
John Ole Morken er programleder for Folkemusikktimen på NRK. Han er fra Ålen, altså fra hjemtraktene til Nyhus.
– Han var den store for oss alle hjemme. Det var ingen over. Han var i radio. Han ga ut notesamlinger, og han var en pioner og en enorm arbeidskapasitet. Han virket veldig sterkt i sitt felt. Dette er en vemodig dag, sier Morken.
Videre sier han at Nyhus var en brobygger som koblet klassisk musikk og tradisjonsmusikken, og han fikk miljøene til å prate sammen.
Musikeren Petter Andreas Røstad hadde også mye med Nyhus å gjøre.
– Tradisjonsmusikkens general er gått ut av tiden. Heldigvis lever musikken videre. «Bergrosa» står jo fjellstøtt som en del av det musikalske testamentet som Sven etterlater seg, uttaler Røstad til Trekkspillnytt.
Odd Arne Halaas er leder i Norske Trekkspilleres Landsforbund
– Som leder for Trekkspillforbundet i Norge vet jeg at Sven har hatt en veldig viktig rolle som døråpner gjennom sitt lange virke i NRK. Han gjorde trekkspillet og gammeldansen stuerent, og han var med på å høyne nivået og bevisstheten rundt tradisjonene, uttaler Halaas.