Artikel arkiv

Dommerpresentasjon

21-03-2018


Til et norgesmesterskap i trekkspill og torader trengs det dyktige dommere. Her er en presentasjon av tre av dommerne under NM på Storefjell, Søren Brix (t.v.), Håvard Svendsrud og Stein Magne Eggen.  NM-arrangementet går fra 28. juni til 1. juli.

Søren Brix  (31) bor på Nord-Jylland i Danmark. Han startet å spille trekkspill da han var fem år gammel, og han har gjennom tiden spilt flere forskjellige sjangrer, så som klassisk, jazz og musette. Han har mye av blant andre Sundqvist, Frosini og Jularbo på repertoaret.

I dag jobber han hovedsakelig innenfor musettesjangeren. Og han har spilt konserter i både Sverige, Norge, Island og Færøyene. Videre nevner vi at han har deltatt og vunnet i fire danske mesterskap som solist og vunnet én gang som duo i varieteklassen. Videre har han også deltatt to ganger på Coupe Mondiale (junior 2012 og senior 2014) med gode plasseringer.

Håvard Svendsrud (44) er født i Modum i Buskerud, og vokste opp i et trekkspill- og gammeldansmiljø. Han har spilt trekkspill siden han var seks år gammel, og hans første lærer på instrumentet var Arild Formoe. Svendsrud har sin musikkutdannelse med instrumental fordypning fra Barratt Due Musikkinstitutt i Oslo, hvor Anders Grøthe var hans trekkspillærer.

Etter fullførte studier i 1998 har Svendsrud jobbet som frilansmusiker med et vidt spekter av engasjementer. Som solist har han markert seg med turneer i Venezuela, USA, Italia, Tsjekkia, Tyskland, England og alle de nordiske landene. Han har medvirket på en rekke CD-plater, både som solist, akkompagnatør og ensemblemusiker. Svendsrud er dessuten virksom som arrangør, orkesterleder og akkompagnatør. Blant høydepunktene i karrieren kan nevnes en serie på seks konserter i Oslo Konserthus, Lille sal.

Videre har han i årenes løp hatt en rekke samarbeid. I dag samarbeider han fast med fiolinisten Arvid Engegård, og turnerer også med trekkspillkollega Øivind Farmen.

Siden 2013 har Håvard Svendsrud vært aktiv som plateprodusent med sitt eget selskap, Aksent. Selskapets spesialitet er gammel bygdemusikk, og eldre norsk trekkspillmusikk.

Håvard Svendsrud har markert seg som en av sin generasjons mest aktive musikere på trekkspill, og driver i dag en utstrakt musikervirksomhet med base i Oslo.

Stein Magne Eggen (33) kommer fra Lom i Gudbrandsdalen, bor nå i Asker. Han har sin utdannelse fra Norges musikkhøgskole, der han studerte utøvende folkemusikk med trekkspill/akkordeon som hovedinstrument. Han har også praktisk-pedagogisk utdannelse og faget administrasjon og ledelse fra Norges musikkhøgskole. I dag arbeider han som musikkpedagog i en barneskole, samt at han er trekkspillpedagog og medarbeider i administrasjonen ved Nannestad kulturskole.

Ellers nevner vi at Stein Magne i  løpet av de siste årene har vært med i forskjellige musikkprosjekter innenfor folkemusikk, gammeldans og visesjangeren. Han spiller i dag også aktivt i gammeldansgruppa Syvers orkester og som duo sammen med felespiller Tonje L Barkenæs.

Flere dommerpresentasjoner kommer etter hvert.