Artikel arkiv

Matti Rantanen spiller på NMH

20-10-2017I løpet av ei uke i slutten av oktober/begynnelsen av november har man muligheten til å høre to trekkspillkonserter og overvære en mesterklasse på Norges musikkhøgskole (NMH).
 
Matti Rantanen kommer som internasjonal gjest til NMH 3. og 4.november. Det begynner å bli en tradisjon på Musikkhøgskolen at man inviterer en internasjonal gjest en gang i halvåret som holder konsert og har en mesterklasse for studentene. De siste årene har finnene Janne Rättye og Veli Kujala, russiske Sergej Tchirkov, spanske Inaki Alberdi, franske Fanny Vicens, sveitsiske Viviane Chassot og franske Pascal Contet vært gjester. Til daglig er det Erik Bergene og Andreas Borregaard som underviser i akkordeon ved NMH, og det er for tiden åtte studenter på forskjellige studieretninger som har trekkspill/akkordeon som hovedinstrument ved NMH.

Matti Rantanen (født 1952) er en levende legende og en ledende figur på den internasjonale musikkscenen på sitt instrument. Etter studier hos bl.a. Lasse Pihlajamaa og Mogens Ellegaard ble han raskt kjent som en fremragende musiker, og han har holdt konserter over hele verden. Noen av de største orkestre har hatt ham som solist, og han har spilt med dirigenter som John Storgårds, Esa-Pekka Salonen og Jorma Panula. Over 30 komponister har latt seg inspirere av ham til å skrive musikk for akkkordeon, og han har urfremført over 100 verker, mange av dem har han også spilt inn på plate. 

Da Sibeliusakademiet i Helsinki vedtok å innføre studier på akkordeon i 1977, ble Rantanen ansatt som sjef for studiet. Her har han bygget opp et faglig miljø som nyter stor respekt verden over, og mange av verdens ledende på instrumentet har studert der, bl.a. Marjut Tynkkynen, Mika Väyrynen, Janne Rättyä, Veli Kujala, Iñaki Alberdi, David Farmer og Vincent Lhermet. Han holder mesterklasser jevnlig, og er dessuten gjesteprofessor i London, København og Trossingen.
 
Fredag 3. november holder han konsert på NMH med et hel-finsk program som spenner fra tradisjonell finsk folkemusikk via kjente klassikere til nyere musikk. Det er bare å glede seg! Dagen etter holder han mesterklasse for studentene ved NMH. 
 

www.nmh.no