Skip to main content Skip to footer

– 2023 har vært veldig bra

Vi har sendt noen spørsmål til personer i trekkspillmiljøet. Det handler om jul og musikk, og spesielt trekkspill. Musiker og kulturhustekniker Bjørn-Petter Tøsse er intervjuobjekt nummer 3 i denne lille serien. Han er fra Fræna i Møre og Romsdal, men er nå bosatt i Holmestrand i Vestfold. Senere i jula kommer det intervjuer med flere andre.  

Hvilken rolle har trekkspill i julefeiringen hjemme hos deg?

– Jula er for meg fylt med sosiale lag med familie og venner, og i år skal jeg prøve å ikke drive med musikk gjennom hele romjula, selv om det kanskje kan være litt vanskelig.

Julesang eller -låt som du setter stor pris på?

– Jeg er veldig glad i «Deilig er jorden», for det var nettopp gjennom sisteverset på den at jeg først opplevde avansert reharmonisering i en "vanlig høytidelig" kontekst. Reharmonisering er altså når en bytter ut en akkord med en annen i et forsøk på å gjøre musikken bedre.

Noen høydepunkter fra trekkspillåret 2023 som du vil trekke fram?

– Jeg har hatt et veldig bra år i 2023. Noen høydepunkter fra i år er nok konsertene jeg hadde i Bulgaria i sommer med flere dyktige musikere derfra, deriblant trekkspilleren Petar Ralchev. Jo, så spilte jeg på VG-lista i Oslo for 40.000 skrikende 14-åringer, det var jo gøy.

Hva er dine planer for 2024? Noen nye prosjekter? Noe du ser ekstra mye fram til?

– I 2024 har jeg mye på tapeten som jeg gleder meg svært mye til. Det personlig største må nok bli min soloplate nr. 2, som kommer ut i løpet av året. Ellers skal jeg spille på litteraturfestivalen i Lillehammer sammen med Urban Tunnels Kletzmer Band 31. mai.

About the author

Per Jørund Grøthe