Skip to main content Skip to footer

Jussi Björling, Alf Prøysen og dansespilling

Vi har sendt noen spørsmål til personer i trekkspillmiljøet. Det handler om jul og musikk, og spesielt trekkspill. Musiker, humorist og NTL-leder Odd Arne Halaas er intervjuobjekt nummer 2 i denne lille serien. Senere i jula kommer det intervjuer med flere andre.  

Hvilken rolle har trekkspill i julefeiringen hjemme hos deg? 
– Egentlig er det todelt. Jeg har en nabo som er organist. Av og til stikker han innom meg, og da spiller vi sammen på orgel og accordina. Men det som er den lengste tradisjonen, er at jeg stort sett har spilt til dans hvert år fra 2. til 6. juledag. Vanligvis er dette veldig trivelig, men været på Møre på denne årstida kan være utfordrende, så jeg har vært med på fergeturer til og fra spillejobb hvor juletreet på ferga har veltet på grunn av at det har vært så høye bølger på fjorden. 
Julesang eller -låt som du setter stor pris på? 
– Det blir ikke jul uten Prøysen. Så vi må få med en god del av dem, samt å høre den koselige stemmen hans. På julaften setter jeg på pinnekjøttet og tenner kongerøkelse. Og når det nærmer seg at gjestene kommer, setter jeg på «O helga natt» med Jussi Björling og tenker på de som ikke er med oss mer. Så gjør jeg ferdig maten og tar imot gjestene og gleder meg over de som faktisk er her. 
Noen høydepunkter fra trekkspillåret 2023 som du vil trekke fram? 
– Det er mange høydepunkter gjennom året. Trivelig å møte folk på NM og høre alle de unge og se fremgangen. Og så har jeg hatt det trivelig på diverse festivaler sammen med P. A. Røstad og Sigmunds, som er en veldig positiv gjeng som gir meg enormt med energi. 
Hva er dine planer for 2024? Noen nye prosjekter? Noe du ser ekstra mye fram til? 
– 2024 vet jeg lite om ennå. Jeg synes trekkspillverdenen er i endring. Noe til det bedre og andre ting ikke. Jeg er glad for at vi prøver å dra i gang Gofotfestivalen på Hell igjen. Den har vært savnet i Midt-Norge. Det var et prosjekt Brynjar Dahlø dro i gang, og vi prøver å føre arven videre etter ham.

 

About the author

Per Jørund Grøthe