Skip to main content Skip to footer

– Når det gjelder julelåter, så er jeg kanskje litt tradisjonell

Vi har sendt noen spørsmål til personer i trekkspillmiljøet. Det handler om jul og musikk, og spesielt trekkspill. Emma Sandseter-Selen fra Sela i Nord-Trøndelag er første intervjuobjekt. For tida studerer hun ved Ole Bull Akademiet på Voss. Senere i jula kommer det intervjuer med flere andre.  

Hvilken rolle har trekkspill i julefeiringen hjemme hos deg? 

– Det har alltid blitt en del spillinger i julen og små oppdrag her og der. I den lille fjellkirken som er rett ved der jeg bor, bruker vi å ha julegudstjeneste og juletrefest i romjulen. Det blir det 12. året jeg spiller nå, og er alltid noe jeg ser frem til! I år skal jeg også spille to gudstjenester på julaften nede i bygda. Det blir også veldig stas


Er det en julesang eller -låt som du setter ekstra stor pris på?

– Når det gjelder julelåter, så er jeg kanskje litt tradisjonell. Er veldig glad i «Deilig er jorden» og «Mitt hjerte alltid vanker». Når de blir spilt/sunget ordentlig fint, da blir det jul. Og så må man jo spille «Julottan» av Mats Wallman i jula.

Noen høydepunkter fra trekkspillåret 2023 som du vil trekke fram? 

– Det å dra til Italia i mai for å se på trekkspillfabrikken til Pigini. Det var skikkelig stas å få se hvordan produksjonen foregår og prøve masse forskjellige  instrumenter! Må også trekke frem 100-årsjubileet til FolkOrg i Bergen. Det var skikkelig stort å kunne spille i store Grieghallen foran dronning Sonja, sammen med resten av studentene på Ole Bull Akademiet. Det kommer jeg aldri til å glemme!

Hva er dine planer for 2024? Noen nye prosjekter? Noe du ser ekstra mye fram til?

– I 2024 skal jeg blant annet være med på en CD-innspilling der det skal spilles inn lokale slåtter fra Inderøy, Innherred i Trøndelag. Det blir veldig gøy. Og så har jeg selv eksamenskonsert på 1. avdeling på Ole Bull Akademiet i juni. Det gleder jeg meg også veldig til. I sommer blir det enten Landskappleiken på Gol eller NM på Oppdal i slutten av juni, siden begge arrangementene går samtidig. Har ikke helt bestemt meg for hva jeg skal dra på, men det blir iallfall Landsfestivalen i gammeldansmusikk i Vestnes i månedsskiftet juli/august. 

About the author

Per Jørund Grøthe