Skip to main content Skip to footer

Skal lære bort balkanmusikk

I over 30 år er det blitt arrangert samspillseminarer for barn og unge på forskjellige steder på Østlandet, denne gang på Nøtterøy i Vestfold fra 3.-5. november. En av instruktørene er Bjørn-Petter Tøsse, som skal lære bort balkanmusikk til de eldste deltakerne.

Det er inndeling i grupper etter alder og nivå. Og det er både øvinger, konserter og trivelig sosialt samvær. Deltakerne bruker å stortrives.

 - Jeg gleder meg veldig til seminaret. I min gruppe blir det fokus på det balkanske. Balkan er et veldig stort område, og det kan sammenlignes med Skandinavia. Musikken er gjerne litt forskjellig i de ulike landene. Vi kommer til å spille musikk fra blant annet Serbia, Makedonia og Bulgari, forteller Bjørn-Petter.

Den balkanske folkemusikken, slik som mye annen folkemusikk, er i utgangspunktet ikke skrevet ned på noter.

 - Den første utfordringen jeg kom borti var at musikken skulle spilles av mange trekkspillere som er vant til notelesing. Derfor endte jeg opp med å skrive egne arrangementer på noen låter, og jeg håper at jeg har truffet godt med repertoarvalget. En viktig del av musikken er også improvisasjon, og jeg kommer derfor til å prioritere hvordan en improviserer i balkansk folkemusikk, nettopp fordi en låt ikke er helt komplett dersom en "bare" spiller notene som står fra start til slutt. Noe annet, og kanskje helt åpenbart, som må til, er å se på ornamentering, altså pynten i musikken. Dette er også noe som er viktig å bruke hvis en skal få den balkanske folkemusikken til å høres balkansk ut, får vi vite.

Til daglig jobber Bjørn-Petter Tøsse som tekniker og kulturkonsulent i Holmestrand kommune. I tillegg er han selv svært aktiv som utøver. Han er en godt skolert musiker, både her til lands og i utlandet.

- Det er en del spillejobber for tiden. Akkurat nå har jeg en kjapp pause fra riggingen til en større teaterproduksjon i kulturhuset Biorama i Holmestrand, "Gjengangere" av Henrik Ibsen står på programmet. Ellers har vi fått faste spilleoppdrag med Benny Lee and his Country Syncopators på Petter Stordalens hotell Sommerro hotell midt på Frogner i Oslo, så holder jeg på og ferdigstiller et album og plateslipp med balkanbandet Balgyp i Kristiansand, samt at det er jevnlig aktivitet med Igor Dunderovic og bandet Marihøne Airlines. Ellers skal jeg til Møre og Romsdal i november på DKS-turné med Romsdalsmuseet og forestillingen "Tibor og Vera" der jeg har komponert musikken. Og det aller største prosjektet jeg jobber med nå, er et nytt soloalbum med kun egenkomponert musikk, slik som på min forrige soloplate "Habitus", bare at jeg velger bort alt som heter MIDI-instrumenter, og spiller inn alt på akustiske instrumenter. Det blir jo mest trekkspill, så klart, avslutter Bjørn-Petter Tøsse, som man altså får sjansen til å møte om man melder seg på samspillseminaret på Nøtterøy 3.-5. november.

Det er Sandefjord Trekkspillorkester som er lokal arrangør. Øvrige instruktører er også svært habile som utøvere og pedagoger. Det er Lars Røyseng, Kari Langhaug og Brith Laila Ouff. Påmeldingsfristen er i dag, 1. oktober. Meld deg på her.

About the author

Per Jørund Grøthe